Tilbake til norske meny-oversikt/Leeland Shelties

Pelsstell, klipping av klør, pussing av tenner…
Copyright: Aud Jorun Lie

 

 

Innledning
Stell av poter/ klipping av klør
Børsting av pelsen
Børste m.m. kjøper du her.....
Trimming av håret bak ørene.....
Stell av hundens tenner
Bading ?


Shetland sheepdogs har en meget lettstelt pels, og børsting en gang i uken er nok. Når hunden røyter kan det være nødvendig med oftere børsting - og når det er som verst må kammen tas i bruk hver dag. Et bad setter fortgang i røytingen.

Når jeg skal stelle mine hunder starter jeg først med kloklipp, deretter fortsetter jeg med å klippe håret under potene, mellom tredeputene og klipper bort lange hår rundt potene.

På forbena er det kun håret på potene som skal trimmes, Fra poten og opp til albueleddet skal det vokse lange faner.

Men på bakbena trimmes hårene fra poten og opp til haseleddet - dette håret bør være ca 1 cm langt. Fra haseleddet og opp til halen skal det vokse lang pels som kalles "skjørt" eller "bukser".

Deretter trimmer jeg håret ved hundens ører.

Neste stell er skraping av tannstein og/eller børsting av tennene.

Alt dette gjør jeg før jeg starter på selve pelsstellet.

Jeg lærer alltid mine hunder at de skal godta å bli stelt når de ligger på ryggen - jeg setter meg på gulvet og legger hunden på ryggen mellom mine sprikende ben. Den ligger slik at jeg har øyenkontakt, og kan korrigere og rose, alt etter behov. Dersom man småprater med hunden mens man steller den, vil hunden lettere godta å bli håndtert.


Kloklipping: Som nevnt begynner jeg med kloklippingen. På illustrasjonen t. h. vises riktig og feil klipping. Dersom du klipper feil kutter du kloen for langt inn - og du treffer feltet med nerver og blodårer - det vil blø kraftig. La veterinæren, din oppdretter eller en annen "ekspert", vise deg hvordan klørne skal klippes.  

Denne hunden har uønskede " tøfler" på labbene, og håret på bakbena (fra hase og ned til pote) er for langt og ustelt.
Den øvrige pelsen ser heller ikke særlig velstelt ut.....

 "Tøffelen" på en av forpotene klippes bort... Når man klipper rundt poten er det viktig
å ha i minne at "rasebeskrivelsen"
ønsker en oval formet pote - klipp ikke så kort at klørne blir synlige.

 

 

På forbena er det kun under og rundt poten at hårene skal klippes bort. Fanene på forbena skal ikke klippes.

Her blir et av bakbena trimmet fra haseleddet og ned til poten. Det skal ikke være kortklipt - lengden på hårene bør være ca. 1 - 1,5 cm. Når hunden ligger på ryggen, slik som på disse bildene, blir potestellet enklest.

Ved børsting av pelsen skal du børste mot hårene. Begynn f.eks bak hundens hode og børst pelsen forover, fortsett børstingen til all pelsen er børstet fremover. Samtidig med den grundige gjennombørstingen, blir huden massert, og det kommer luft inn i pelsen.

 

 

 

Ved børsting av brystpelsen skal alt håret først børstes oppover - hold så brystpelsen oppe med venstre hånd mens du gradvis børster pelsen nedover.

Ved børsting av pelsen bak på lårene (buksene eller skjørtene) går du fram som ved børsting av brystpelsen. Halen skal også børstes godt igjennom. Børsting av pelsen under buken er det enklest å gjøre mens hunden ligger på ryggen i første fase av stellet - etter at man har stelt dens poter.

Det er kun på håret bak ørene og fanene på forbena at kammen benyttes.

Når man har børstet all pelsen mot hårene, vil nesten alt falle på plass igjen når hunden rister seg etter endt pelsstell. Skulle noe pels fortsatt bli stående ut, kan du benytte kammen til å pynte på frisyren.

Børste, kam, klotang, tannskrape, tannbørste/-krem o.l. får du kjøpt i NSSKs Minimarked v/Grete Olavessen: 69 28 49 22

 

Her er det virkelig påkrevet
å trimme håret bak ørene...

 

Det lange håret
bak venstre øre er trimmet
slik at hunden blir seende
mer velstelt ut.....

Bruk en trimmesaks for å trimme tilbake det lange håret bak ørene. De lengste tuppene klippes bort - hårene skal være kortest oppe ved skallen - og det skal gradvis bli lengre nedover på sidene av hodet. Klipp ikke for kort - ørene skal ikke fremtre som ribbet for sin naturlige ramme av pelskraven.

 

Det er meget viktig at tennene holdes rene. Fordi:Etter en tid blir belegget på tennene til tannsten som igjen forårsaker betennelse i tannkjøttet. Dette kan videre føre til at tennene løsner...


Børst hundens tenner hver fjortende dag (eller oftere dersom det er behov for det). Benytt en myk barnetannbørste. Tannkrem for hunder er i handelen. Dersom belegget har blitt til tannsten, må dette skrapes bort med en tannskrape. Skrap fra tannkjøttet og mot tannspissen.

Sjampobad er ikke nødvendig mer enn et par ganger i året. Benytt sjampo spesielt beregnet på hunder. Dersom den skal på utstilling skal den ikke være nybadet, fordi pelsen da blir for "fluffig", men vask de hvite partier kvelden før utstillingsdagen.